Klub žádá o ochranu pro ohrožené Lomnické pinky

Téma

Sokolov - O záchranu pěti hektarů území u Lomnice na Sokolovsku, kde žijí zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů, bojuje sdružení Kritický klub.

Krajina s Lomnickými pinky(prohlubně po hlubinné těžbě) totiž patří do dobývacího prostoru lomu Jiří a Sokolovská uhelná tu chce těžit. Kritický klubproto požádal Krajský úřad Karlovarského kraje, aby pinky zapsal na seznam přírodních památek.

Podle Kritického klubu našli přírodovědci na Lomnických pinkách už více než čtyři stovky rostlinných a ještě mnohem více živočišných druhů. ???Jde o podivuhodně zachovalou oázu někdejší romantické podkrušnohorské krajiny 19. století, ráj nedotčený zemědělskou chemizací, ozvláštněný stovkami propadlin plných průzračné dešťové vody a jinde nevídaného života,“ píše Kritický klub ve svém prohlášení.

Pokračování na straně C3

Klub chce ochránit ohrožené území

Pokračování ze strany C1

Z ohrožených druhů roste v pinkách například vratička heřmánkolistá, bublinatka jižní, hvozdík pyšný nebo rdest alpský. Ze živočichů třeba ropuchy, rosničky, čolci a také motýl hnědásek chrastavcový, chráněný Bernskou úmluvou o ochraně flóry a fauny.

???Rozhodnutí úřadů, že se tu smí těžit uhlí, je třicet let staré. Chceme, aby toto území s vzácnou přírodou znovu posoudily,“ řekl mluvčí Kritického klubu Jan Hadrava.

Člen představenstva Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl potvrdil, že firma má zájem ve sporném území těžit. Má k tomu veškerá povolení. Včetně studie o vlivu těžby na životní prostředí (EIA). ???Proces posuzování území proběhl v letech 1997 a 1998. Území bylo detailně zhodnoceno. Jedno z nařízených opatření nám jako podmínku pro těžbu ukládá, abychom jinde vytvořili podobné biocentrum. Takové území od roku 1994 uměle vzniká na patě Krušnohorské výsypky a cíleně do něho stěhujeme chráněné rostliny a živočichy,“ poznamenal Pöpperl.

Sporné území má nahradit jiné

Podle něho by zablokování těžby na předpolí lomu Jiří znamenalo zdejší předčasné ukončení dobývání uhlí. A vznikly by i problémy v elektrárně a plynárně ve Vřesové, kde se uhlí spaluje. ???Území, o kterém klub mluví, by mělo zmizet, ale po těžbě a rekultivaci tam vznikne jiné území, které také bude mít něco do sebe,“ doplnil Jiří Pöpperl.

Kritický klub žádal, aby se Lomnické pinky objevily jako chráněné území v nové krajské koncepci. ???Tuto věc bychom ale projednali zvlášť,“ řekla vedoucí krajského odboru životního prostředí Eliška Vršecká při veřejném projednávání koncepce.

Členové Kritického klubu před začátkem středečního jednání upozornili na Lomnické pinky i tím, že si v zasedací místnosti krajské knihovny pinkali nafukovacím míčem a volali: pinky, pinky.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj

Autor: (bz)